Odkrijte celoten potencial vašega vina

Vsak tanin je unikaten glede fizikalno-kemijskih lastnosti in glede na interakcijo z vinom. Naš partner, proizvajalec Perdomini-IOC se tega dobro zaveda, zato je razvil široko paleto taninskih mešanic za uporabo pred polnjenjem. Od stabilizacije barve in odstranjevanja neželenih arom, pa vse do cele palete različnih senzoričnih lastnosti, v ponudbi lahko odkrijete pravo mešanico za vaše vino. Naj vam predstavimo dve liniji taninov, ki vam jih lahko ponudimo: linija Essential in linija Privilege. V nadaljevanju si preberite, kakšne rešitve vam omogoča posamezna linija.

LINIJA ESSENTIAL

Linija Essential vam omogoča najti najustreznejši tanin za vaše vino. Široka izbira 10 različnih taninov z različnimi lastnostmi vam nudi rešitve za skoraj vse želje in težave. Ker so tanini pripravljeni s pomočjo metode razprševanja (t.i. spray drying), ohranjajo odlične organoleptične lastnosti. V skladu z našimi visokimi standardi so prestali številne teste kontrole kakovosti, da bi zagotovili visoko kakovost vsakega pakiranja. Tanine vam lahko ponudimo v embalaži po 100 g in 500 g.

TANINI ESSENTIALOPIS
Essential PEPTanini grozdnih pečk primerni za rdeča, bela in rosé vina.
Poudari strukturne in pikantne note v vinu. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential PELTanini grozdnih kožic primerni za bela vina. Poudari polnost vina ter občutek zaznavanja sladkastih not vina zaradi česar vino deluje bolj harmonično. Ima močan antioksidativen učinek in vpliva na stabilizacijo barve. Običajno doziranje je 1-5 g/hl.
Essential OAK PROGRESSKondenzirani tanini in hrastovi tanini primerni predvsem za rdeča vina. Poveča občutek sladkosti in zaokroženosti. Vinu da lahke sadne in vaniljeve note. Primeren je za zorenje. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential OAK SWEETMešanica hrastovih taninov, primerna predvsem za rdeča vina. Poudari note vanilje, kokosa in karamele. Poveča občutek sladkosti in polnosti ter vino zaokroži. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential OAK STRONGMešanica hrastovih taninov, primerna predvsem za strukturirana rdeča vina (npr. Syrah). Poudari note sladkega korena in tobaka z močnim organoleptičnim vplivom. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential OAK BARRELElagotanin hrasta, sicer primeren za rdeča vina, a se je dobro obnesel na Chardonnay-ih, ki so delno zoreli v lesenih sodih. Poudari note barirque-a. Pri belih vinih je zaznati note vanilje, kokosa in kapučina. Pri rdečih vinih ima podobne lastnosti. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential PASSIONKondenzirani tanini, primerni za rdeča in rosé vina. Izboljša note rdečega sadja in poudari občutek sladkosti. Primeren je za zorenje. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential FREE OFFNeožgan hrastov tanin, primeren za rdeča, bela in rosé vina. Sposoben keliranja merkaptanov in pomaga pri reševanju težav povezanih z reduktivnostjo vina. Primeren je za zorenje. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential FREE VEGTanini, izluženi iz eksotičnih vrst lesa, primerni za rdeča, bela in rosé vina. Odstranjuje zelene in trpke note vina ter poveča občutek sladkosti. Primeren je za zorenje. Običajno doziranje je 2-5 g/hL, po potrebi do 10 g/hL.
Essential FRESHMešanica galotaninov za bela vina. Poudari svežino vina in občutek zaznavanja sladkih not in na vino deluje harmonično. Priporočljive so manjše doze, ker je zelo intenzivnega vonja po žajblju ali evkaliptusu. Ne ustreza vsakemu vinu a se splača narediti poskus. Običajno doziranje je 1 g/hl prav zaradi vonja. V določenih primerih tudi dodatek 0,5g/hl.

LINIJA PRIVILEGE

Linija taninov Privilege predstavlja tanine najvišjih kakovosti. Gre rezultat skrbne selekcije in kombinacije najboljših izvornih surovin ter uporabe ekskluzivnega procesa ekstrakcije pri nizkih temperaturah in tlakih. Ekstrakcija pod takšnimi pogoji omogoča sproščanje taninov, ki močno pripomorejo k zaznavi strukture ter polnosti in povečajo kompleksnost vin, hkrati pa ohranjajo sortnost trte. Tanine vam lahko ponudimo v embalaži po 100 g in 250 g.

TANINI PRIVILEGEOPIS
Privilege NOIRTanin francoskega hrasta. Uporabite ga lahko v rdečih in rosé vinih. Poleg strukturnega in antioksidativnega učinka Privilege Noir poudari note rdečega sadja, poveča občutek sladkosti ter da vinu eleganco. Običajno doziranje je 2- 5 g/hl.

Za rdeča vina najpopularnejši tanin.
Privilege BLEUTanin ameriškega hrasta. Uporabite ga lahko v belih, rdečih in rosé vinih. Poleg strukturnega in antioksidativnega učinka Privilege Bleu močno vpliva na strukturnost in polnost vašega vina ter obenem ojača njegove aromatske komponente. Tako poudari note kakava in čokolade, poveča občutek polnosti in strukturnosti  vina. Običajno doziranje je 2 – 5 g/hl.

Prepričani smo, da boste med ponujenimi tanini našli pravega za vaše vino. Niste prepričani, kateri bo imel na vaše vino najboljši vpliv? Nič ne de. V pisarni imamo na voljo testni taninski kit, s katerim na nivoju kozarca ali steklenice vina preizkusite učinek naših taninov.

V testnem kitu so pripravljene 1% raztopine taninov (1 g tanina, 10 g etanola, 89 g vode). To pomeni, da je dodatek 1 ml raztopine tanina v 100 ml vina ekvivalenten dodatku 10 g tanina v prahu /hl vina (tanini so za nakup na voljo le v prahu). S pomočjo priložene pipete odmerite želeno količino in jo vstavite v vzorce vina. Predlagamo, da testirate z dozami kot so 2, 5 in/ali 10 g/hl. Lahko sicer poskusite tudi z večjimi količinami, a bo rezultat ob večjih količinah primerno bolj taničen. Običajno so količine pri rdečih vinih višje, a je vse odvisno od vina. Mlado vino prenese manj taninov kot zrelo in odležano vino. Ključno je, da veste kaj želite doseči (pogosto se išče polnost, strukturo, harmonijo ter v primeru rdečih vin sadnost).

V testnem kitu so pripravljene 1% raztopine taninov (1 g tanina, 10 g etanola, 89 g vode). To pomeni, da je dodatek 1 ml raztopine tanina v 100 ml vina ekvivalenten dodatku 10 g tanina v prahu /hl vina (tanini so za nakup na voljo le v prahu).

Želite preveriti, kateri tanini so za vaše vino idealni? Pišite na blaz.rozman@commerce-lj.si in tanine preizkusite v svojem vinu.