Leseni sodi Damy in Billon

Pod skupnim imenom Tonnelleries de Bourgogne blagovni znamki Damy in Billon predstavljata sinonim tradicije na eni in novodobne tehnologije na drugi strani. Gre za butična proizvajalca sodov osrčja Burgundije.

Damy

Sodarna že od leta 1946 v Mersaultu z vinarji skrbno proizvaja sode, ki odgovarjajo na njihove potrebe. Tako so se poleg klasične palete sodov tekom časa razvijali še posebni sodi glede na potrebe in želje vinarjev. Zaradi lokacije ima sodarna zelo bogate izkušnje s chardonnayem, pa tudi modrim pinotom. Tekom delovanja pa je s prisotnostjo v 50 državah prišla v stik z mnogimi drugimi sortami. Stil sodov je volumen in kompleksnost v ustih s prijetno svežino/mineralnostjo v pookusu.

Letno proizvede 20.000 sodov za vinarje po vsem svetu.

Billon

Od ustanovitve leta 1947 v mestu Beaune sodarna Billon uživa trden ugled v vinski industriji v Franciji in drugod po svetu. Tako kot Damy, tudi Billon ponuja klasično paleto sodov, obenem pa je razvila tudi specialne sode za posebne potrebe. Glede na lokacijo ima sodarna bogato dediščino zgrajeno na modrem pinotu, svoje izkušnje pa deli z vinarji v 30 državah. Stil sodov daje strukturo v ustih ter svežino in napetost v pookusu.

V nekoliko manjšem obsegu letno proizvede 10.000 sodov.

Klasična ponudba

damybillon
Prostornina57 – 860 L57 – 820 L
LesFrancija
Allier, Jura, Vosges, Nevers
JV Evropa (Madžarska)
Amerika
Akacija
Francija
Allier, Jura, Vosges, Nevers
JV Evropa (Madžarska)
Amerika
Akacija
ŽganjeLight Long
Light Long ++
Medium
Medium long
Medium +
Heavy
Light Long
Light Long ++
Medium
Medium long
Medium +
Heavy

Posebna ponudba

Damybillon
Rouge
Selekcija lesa z visoko gostoto, ki zori min. 36 mesecev. Sledi poseben postopek žganja – visoka intenzivnost plamena in kratek čas. Namenjen je rdečim vinom (modri pinot, merlot,…).
 
Na nosu spoštuje sadnost in daje občutek svežine, v ustih doda strukturo in sadnost, vino podaljša ter doda slakobo v pookusu.
Richelieu
Izbor lesa iz 3 gozdov visoke gostote (Ardeni, center Francije, vzhod Francije), ki zori min. 36 mesecev za doge in min. 48 mesecev za glave. Možno je izbrati različne tipe žganja (M, ML, M+). Namenjen je rdečim vinom (merlot, modri pinot, cabernet sauvignon, syrah…)
 
Na nosu spoštuje sortnost in sadnost s pikantnimi notami na koncu, v ustih doda strukturo ter sladke in pikantne note v pookusu.
 
Exclusive
Izbor lesa zelo velike gostote, ki zori min. 24 mesecev. Poseben postopek žganja – nizka intenzivnost plamena z daljšim času izpostavljenosti. Namenjen je belim vinom (Chardonnay, Sauvignon Blanc…)
 
Na nosu je izpostavljana sortna sadnost in prijetne kremne note (creme brûlée), v ustih pa  doda nekaj strukture, vinom z višjo alkohono stopnjo in nižjo kislino pa prinese polnost in svežino ter kremne note v pookusu (creme brûlée).
Subtil
Izbor lesa velike gostote, ki zori min. 24 mesecev. Poseben stil krivljenja dog s pomočjo pare pomaga dodatno odstraniti grobe tanine.
 
Rezultat je hitrejša integracija lesa in bolj subtilen organoleptičen vpliv lesa in žganja.

Za kakšrnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na:

blaz.rozman@commerce-lj.si