Stekleničenje osnovnega vina in priprava na sekundarno fermentacijo

Bliža se čas sekundarne fermentacije. Predpostavljajmo, da je vino stabilizirano, filtrirano, vsebuje ustrezen delež alkohola (ca. 11,5 vol.%), ima nizek pH, je ustrezno žveplano in je kot tako pripravljeno na stekleničenje.

Institut Œnologique de Champagne (IOC) kot idealne parametre osnovnega vina za uspešno sekundarno fermentacijo navaja:

  • pH > 2,9
  • prosti SO2 < 15 mg/l
  • molekularni SO2 < 0,45 mg/l
  • območje temperature sekundarne fermentacije: 13 – 15°C (previsoka temperatura lahko pomeni preveliko število kvasovk in posledično premalo sredstva za ridlanje, ki se ga doda pred pričetkom sekundarne fermentaciji, to pa lahko pomeni ostanek na steni steklenice)
  • Raztopljen CO2 < 800 mg/l

Ustrezne pogoje zagotovite vi, vrhunska enološka sredstva za sekundarno fermentacijo pa vam priskrbimo mi.

Enološka sredstva Perdomini – IOC

Za katera enološka sredstva gre? Gre za Solution ST, Phosphates Mazure, Clarifiant S, Phosphates Titres in najpomembneje, za kvasovke IOC 18-2007. Več si preberite v tabeli spodaj, kjer so na voljo kratki opisi in povezave do tehničnih listov.

ProduktOpistehnični listdoziranjepakiranje
Solution STMešanica taninov in bakrovega sulfata, ki deluje antioksidativno. Ščiti in odstrani potencialne reduktivne vonje in prispeva k izboljšanju potenciala zorenja. Med ridlanjem pomaga pri bistrenju.Prenesite20 ml/hl1L
Phosphates MazureBistrilno sredstvo, ki preprečuje lepljenje na stene steklenic med ridlanjem. Pomaga pri formiranju sedimenta v vratu steklenice. Komplementarno deluje s sredstvom Clarifiant S.Prenesite20 ml/hl1L
Clarifiant SMešanica iz natrijevega bentonita, ki pomaga pri formiranju kompaktnega sedimenta in pospeševanju usedanja v vrat steklenice. Komplementarno deluje s sredstvom Phosphates Mazure.Prenesite80 ml/hl1L
Phosphates TitresHranilo – dušikove spojine (diamonijev fosfat) in tiaminPrenesite5 g/hl1 kg
IOC 18-2007Referenčna kvasovka za sekundarno fermentacijo, ki vaši penini omogoča svež slog. V Šampanji za predelavo penin v 80 % uporabljajo to kvasovko. Gre za močan sev, ki predstavlja varno izbiro.Prenesite10 g/hl0,5 kg

Proizvajalec Perdomini – IOC je za vas pripravil še protokol za pripravo kvasnega nastavka s praktičnim pretvornikom količin, ki vam glede na vašo vpisano količino vina izračuna količine potrebovanih enoloških sredstev.

Prenesite si protokol in preverite koliko od enoloških sredstev bi potrebovali glede na količino osnovnega vina.


Kronski pokrovčki Pelliconi

Ponudimo vam lahko tudi kronske pokrovčke in bidule francoskega proizvajalca Pelliconi. V ponudbi imamo aluminijaste in magnetne (s pločevino prevlečene jeklene) kronske pokrovčke. Kronski pokrovčki so pakirani po 7.500 in 500 kos.

Barva kronskih pokrovčkov 2021

Za več informacij si prenesite tehnična lista.

Bidule Pelliconi

S pokrovčki pa pridejo tudi bidule. Tudi te ponujamo s strani francoskega proizvajalca Pelliconi. Bidule so pakirane po 7.500 in 500 kos.

Bidule

Vas zanima več ali bi želeli ponudbo za enološka sredstva in kronske pokrovčke ter bidule? Pišite na blaz.rozman@commerce-lj.si ali pokličite na telefonsko številko 051 630 306.