Stekleničenje osnovnega vina in priprava na sekundarno fermentacijo

Bliža se čas sekundarne fermentacije. Predpostavljajmo, da je vino stabilizirano, filtrirano, vsebuje ustrezen delež alkohola (ca. 11,5 vol.%), ima nizek pH, je ustrezno žveplano in je kot tako pripravljeno na stekleničenje.

Institut Œnologique de Champagne (IOC) kot idealne parametre osnovnega vina za uspešno sekundarno fermentacijo navaja:

  • pH > 2,9
  • prosti SO2 < 15 mg/l
  • molekularni SO2 < 0,45 mg/l
  • območje temperature sekundarne fermentacije: 13 – 15°C (previsoka temperatura lahko pomeni preveliko število kvasovk in posledično premalo sredstva za ridlanje, ki se ga doda pred pričetkom sekundarne fermentaciji, to pa lahko pomeni ostanek na steni steklenice)
  • Raztopljen CO2 < 800 mg/l

Ustrezne pogoje zagotovite vi, vrhunska enološka sredstva za sekundarno fermentacijo pa vam priskrbimo mi.

Enološka sredstva Perdomini – IOC

Za katera enološka sredstva gre? Gre za Solution ST, Phosphates Mazure, Clarifiant S, Phosphates Titres in najpomembneje, za kvasovke IOC 18-2007. Več si preberite v tabeli spodaj, kjer so na voljo kratki opisi in povezave do tehničnih listov.

ProduktOpistehnični listdoziranjepakiranje
Solution STMešanica taninov in bakrovega sulfata, ki deluje antioksidativno. Ščiti in odstrani potencialne reduktivne vonje in prispeva k izboljšanju potenciala zorenja. Med ridlanjem pomaga pri bistrenju.Prenesite20 ml/hl1L
Phosphates MazureBistrilno sredstvo, ki preprečuje lepljenje na stene steklenic med ridlanjem. Pomaga pri formiranju sedimenta v vratu steklenice. Komplementarno deluje s sredstvom Clarifiant S.Prenesite20 ml/hl1L
Clarifiant SMešanica iz natrijevega bentonita, ki pomaga pri formiranju kompaktnega sedimenta in pospeševanju usedanja v vrat steklenice. Komplementarno deluje s sredstvom Phosphates Mazure.Prenesite80 ml/hl1L
Phosphates TitresHranilo – dušikove spojine (diamonijev fosfat) in tiaminPrenesite5 g/hl1 kg
IOC 18-2007Referenčna kvasovka za sekundarno fermentacijo, ki vaši penini omogoča svež slog. V Šampanji za predelavo penin v 80 % uporabljajo to kvasovko. Gre za močan sev, ki predstavlja varno izbiro.Prenesite10 g/hl0,5 kg

Proizvajalec Perdomini – IOC je za vas pripravil še protokol za pripravo kvasnega nastavka s praktičnim pretvornikom količin, ki vam glede na vašo vpisano količino vina izračuna količine potrebovanih enoloških sredstev.

Prenesite si protokol in preverite koliko od enoloških sredstev bi potrebovali glede na količino osnovnega vina.


Kronski pokrovčki Maison Mélan Moutet

Ponudimo vam lahko tudi kronske pokrovčke in bidule francoskega proizvajalca Maison Mélan Moutet. V ponudbi imamo aluminijaste in magnetne (s pločevino prevlečene jeklene) kronske pokrovčke. Kronski pokrovčki so pakirani po 6.250.

TesniloScel+Scel++X-Scel
Prehod O2
mg/st/leto pri 15°C
0,950,450,35
Izguba CO2
bar/st/leto pri 20°C
0,240,090,06
Razvoj vinaHitro rotirajoča vina z
višjo stopnjo mikrooksidacije
ali vina s tendenco do redukcije
Najbolj pogosta izbira,
tesnilo razvito tako,
da vino obdrži svežino.
Zelo nizka stopnja
prehajanja plinov,
namenjeni za dolgo
zorenje, ohranjanje
arome in za vina,
občutljiva na oksidacijo
Potencial zorenja
na kvasovkah
6 do 18 mesecev15 mesecev in večZa dolgo zorenje
(nad 36 mesecev)
Material pokrovčkovŽelezo
Aluminij
Inox
Železo
Aluminij
Inox
Železo
Aluminij
Inox
Pakiranje6.250 kos6.250 kos6.250 kos

Pakiranje je po 6.250 kos

Ponudimo lahko kronske pokrovčke iz železa, alumin

Ponudimo lahko tudi bidule in kronske pokrovčke z inkorporiranimi biduli, material na izbiro je železo, alimunij ali inox

Vas zanima več ali bi želeli ponudbo za enološka sredstva in kronske pokrovčke ter bidule? Pišite na blaz.rozman@commerce-lj.si ali pokličite na telefonsko številko 051 630 306.