PLEZANJE in KOMPOZITI

Plezanje postaja vedno bolj priljubljena oblika športa, predvsem na račun posnemanja naravnega gibanja. Eno izmed bolj popularnih ločnic  v tem trenutku predstavlja športno plezanje po umetnih plezalnih stenah, kjer plezalec pleza z vnaprej nameščenim varovanjem.

Prvo plezalno steno (postavljeno med leti 1938 in 1940) je predstavljala visoka skalna tvorba zgrajena iz granitnih blokov, prvi komercialni ponudniki umetnih plezalnih sten pa so se pojavili šele po letu 1970. Tudi v tem primeru je bila izdelava sten izredno draga saj so bili vsi deli: reliefi, oprimki, stopi in nenazadnje tudi stene same, zgrajeni iz betonskih plošč.

Po letu 1980 so na tržišče stopili predhodniki današnjih plezalnih sten in dvignili dostopnost športnega plezanja, širšemu krogu ljudi.

Številni proizvajalci  kompozitov (med drugimi tudi Altropol Kunststoff GmbH https://www.altropol.de/)  so nišno pričeli  vlagati  prenekatera sredstva v razvoj  komponent, za izdelavo različnih delov plezalnih sten. 

Silikoni https://www.altropol.de/en/produkte/neukasil-rtv-2-k-silicone/  so našli svoje mesto pri izdelavi kalupov, med tem ko so med oprimki začeli prevladovati poliestri in poliuretani https://www.altropol.de/en/produkte/neukadur-polyurethansysteme/, volumne pa so pričele zapolnjevati različne steklene tkanine https://www.unique.cz/en/home-en/ .