Kaj je kontinuirna pretočna kemija (ang. Flow Chemistry) in kakšne so njene prednosti?

Kemiki za raziskave in razvoj s kontinuirno pretočno kemijo izpopolnjujejo reakcije, scale-up kemiki pa z njo proizvajajo izdelke. O tem pišejo tudi revije. Nedvomno ste že slišali za pretočno kemijo, morda pa se še vedno sprašujete – kaj pravzaprav je kontinuirna pretočna kemija?

Kontinuirna pretočna kemija je proces izvajanja kemičnih reakcij v cevi, kapilarni ali mikrostrukturirani napravi (pretočni reaktor). To pomeni, da se reaktivne komponente najprej črpajo skozi mešalno enoto, nato pa se pretakajo po temperaturno nadzorovanem reaktorju; korenito drugačen pristop od tradicionalne kemijske metode izvajanje reakcij v steklenih bučkah ali plaščnih rektorjih.

Glavni razlogi, da kemiki v različnih panogah prehajajo na tehnike pretočne kemije so:

ŠARŽNA KEMIJA

Reagente naložimo v reaktor, zmešamo in pustimo, da reagirajo

Produkte zberemo na koncu, potem ko je reakcija končana in obdelana

Produkti zahtevajo obdelavo

Nadzor temperature je slabši

Mešanje je neenakomerno

Nastanejo lahko stranski produkti

Selektivnost je slabša

Poraba materialov je večja
vs.KONTINUIRNA KEMIJA

Reagenti se skozi reaktor kontinuirno črpajo in
produkt se kontinuirno zbira

Mešanje in nadzor temperature sta ponovljiva

Reakcije so hitrejše (‘superheating’) in varnejše

Z nadzorovanjem dejavnikov, kot so temperatura, mešanje in stehiometrična razmerja, lahko izboljšamo nadzor nad reakcijami

Scale-up je lažji

Selektivnost je boljša

Poraba materialov je manjša

Kljub prednostim pretočne kemije, pa vseh aplikacij ni možno opraviti v kontinuirnem pretoku. Če se zanimate za kontinuirne reaktorje, se lahko z nami pogovorite o vidikih vašega procesa in skupaj bomo poiskali rešitev.

Vabimo vas, da si na spodnjem linku ogledate ponudbo kemijskih reaktorjev proizvajalca Syrris, vodilnega svetovnega proizvajalca na področju avtomatiziranih tehnologij: