KAKO MAZIVA ZA BATE VPLIVAJO NA UČINKOVITOST PROCESA TLAČNEGA LITJA, ČE »SPLOH«?

Proces tlačnega litja je sestavljen iz  5 konstantnih segmentov: (1) priprave taline, (2) procesa mazanja orodja, (3) proces litja, (4) proces odvzema ulitka iz orodja  ter (5) končne izdelave ulitka. Vsi navedeni procesi se medsebojno dopolnjujejo in nadgrajujejo, v nepredvidljivih situacijah pa tudi -po principu  pozitivne povratne zanke- medsebojno zavirajo. V tem dotičnem primeru ena sama napaka poruši ravnovesje sistema in sočasno stimulativno vpliva na pojavitev večjega števila nenadzorovanih napak. Vsem livarjem še kako dobro poznan scenarij!

V današnji objavi se bomo natančneje dotaknili procesa litja, ki se prične z momentom prihoda taline v ulivno komoro.  V prvi fazi se bat elegantno, s hitrostjo 0,2 m/s-0,5 m/s, premika po ulivnem kanalu  (»govorimo o tlačnem stroju, za to brez perverznih misli prosim«), tako da talina zapolni tlačno komoro in doseže ulivno režo. Drugo fazo zaznamuje proces polnjenja gravure, zaradi česar se hitrosti batov dvignejo  na 2,00 m/s – 5 m/ s. Temu pa sledi popolna ustavitev bata (tretji faza). Tu se talina dodatno stisne (»zapolnijo se vsi prostorčki in kanali in še vedno smo pri tlačnem stroju!«), ter vstopi v proces strjevanja. Ko je strjevanje taline končano se orodje odpre, livni bat pa potisne odlitek na pomično stran orodja, kjer ga izmetači porinejo iz gravure (»pa smo končali!«).

Kaj je torej bat? Povsem po domače povedano je bat lahko ali jeklena ali bakrena palica, čigar naloga je »potiskanje« staljene kovine (»z ravno pravo hitrostjo in ravno pravšnjim tlakom« ) v votlino matrice, med procesom visoko tlačnega litja. Ker pa vsi vemo, da »podmazana orodja« (»še vedno smo pri livarstvu«) delujejo bolje kot suha, lahko elegantno vstavljanje bata v matrico (brez uporabe pretirane sile) zagotovimo tudi z uporabo ustreznega maziva.

Pravilno »podmazan« bat lahko v celotnem ciklu,  v prvi vrsti  prispeva k manjši uporabi energije med postopkom tlačnega litja »…pazite top shop moment…« ali pa celo prepreči prezgodnjo obrabo konice (glavice) in podaljša njeno življenjsko dobo, ter prihrani del stroškov ob njeni menjavi. Z uporabo pravih maziv pripomoremo  k elegantnejšim in bolj pravilnim drsnim momentom, saj le ustrezno drsno gibanje ustvari zaščiten sloj maziva okoli bata, to pa prepreči nadaljnjo penetracijo staljene kovine  ob konici (glavici)  bata.

Kaj pa neustrezno mazivo bata? Izbira maziva naj bo premišljena in usklajena s samim procesom. Neustrezno izbrana maziva na vodni osnovi, lahko pripomorejo k razvoju poroznosti v matrici sami (za kar so zadolženi manjši topni aktivatorji v sestavi maziva). Neustrezno izbrana viskoznost maziva, pa mazivo na batu, dobesedno porine v matrico s tem pa vpliva na skoraj paraboličen dvig poroznosti v ulitkih samih, …poleg »stvaritve palete marvičnih  razbarvanj« ulitkov.

Izbira maziva za bate naj bo torej kar se da premišljeno dejanje, saj lahko le-tako omogočimo: (1) optimalen proces tlačnega litja, (2) ustvarimo sledljivost potencialnim napakam in (3) minimalno obremenimo delovno in naravno okolje, z uporabo že tako osovraženih kemikalij.

»Če gremo lahko z glavo na zabavo, pa pojdimo tudi v livarno😊!«