Je hard seltzer pijača letošnjega poletja?

V Evropo iz Amerike prihaja nov trend lahkih alkoholnih pijač imenovanih hard seltzer. Gre za gazirano pijačo z nizko vsebnostjo alkohola z različnimi sadnimi ali zeliščnimi okusi in aromami. Pijača je praviloma bistra in proizvedena s fermentacijo sladkorja, raztopljenega v vodi. Alkoholna stopnja praviloma ne presega 5%vol in je nizke energijske vrednosti.

Proizvodni proces zahteva več tehnoloških korakov in Commerce Trgovina d.o.o. s svojimi partnerji in izkušeno ekipo ponuja rešitve za vsakega od njih:

  • fermentacija
  • bistrenje
  • čiščenje fermentirane osnove z aktivnim ogljem
  • filtracija

Fermentacija

Fermentacija je pomemben korak proizvodnje Hard seltzerja. Fermentirana osnova mora biti čim bolj nevtralna, da nam omogoča čim več kreativnosti pri razvoju končnih okusov in arom proizvoda. Zato je izrednega pomena pravilen izbor seva kvasne kulture in stranski proizvodi fermentacije, ki jih proizvaja kvasovka. Seveda pa bo fermentacija kvasovk neučinkovita in nekontrolirana brez ustreznih enoloških hranil. Priporočamo izbrane kvasovke in enološka hranila proizvajalca Perdomini IOC.

Bistrenje

Bistrenje fermentirane osnove je opcijski korak, ki bo olajšal procese filtracije in čiščenja. Izberete lahko vinarska ali pivovarska sredstva za bistrenje, ki so preverjena in učinkovita tudi pri proizvodnji Hard seltzerja.

Čiščenje fermentirane osnovo z aktivnim ogljem

Čiščenje fermentirane osnove z aktivnim ogljem je pomemben tehnološki korak, s katerim odstranimo vse neželene arome. Z aktivnim ogljem obdelana osnova bo nevtralnega okusa, vonja in brez barve in nam bo dala popolnoma odprte ustvarjalne možnosti ustvarjanja izdelkov za tržišče. Pomemben vidik čiščenja z aktivnim ogljem je tudi ponovljivost kakovosti končnega izdelka med šaržami. Glede na velikost šarže lahko predlagamo standardne filtrne vložke s polnilom iz aktivnega oglja ali aktivno oglje v vrečah.

Filtracija

Filtracija je zadnji tehnološki postopek pred končnim mešanjem arom ter polnjenjem v prodajno embalažo. Hard seltzerji so praviloma bistri in zahtevajo kakovostno filtracijo. Proizvajalec filtrov Pall nudi vse možne filtracijske rešitve, od različnih filtrnih sredstev in vložkov ter slojnic in modulov Seitz, pa do avtonomnih avtomatiziranih filtrnih sistemov.

Nudimo vam tudi brezplačna testna ohišja za filtre in oglene filtre. Pišite nam na domen.verbic@commerce-lj.si in naši izkušeni tehnologi vam bodo pomagali izbrati in testirati najboljše rešitve za vaš proizvodni proces.