Bistrilo za pivo Stabisol

Bistrilo za pivo Stabisol Bavarskega proizvajalca Stabifix je povsem inertno bistrilno sredstvo ki ne povzroča kemijskih reakcij in ne pušča sledi v pivu, iz piva se v celoti izloči z usedlino. Uporaba Stabisola je skladna celo z Reinheitsgebot, nemškim zakon o čistosti piva.

Stabisol je 30% vodna raztopina silicijeve kisline (Si02) ki se po dodatku v pivo ali pivino zamreži v hidrogel, ki med posedanjem proti dnu prestreže delce in pospeši njihovo posedanje na dno posode. Hitrost posedanja je 4-5m/dan.

Uporablja se lahko v različnih fazah proizvodnje piva:

  • Za bistrenje vroče pivine ob koncu kuhanja ali ob pričetku sedimentacije (whirlpool); priporočeno   doziranje 30-60ml/hl; rezultat je bistrejša pivina
  • Za bistrenje mladega piva po fermentaciji ali med zorenjem; priporočeno doziranje 40-50ml/hl; krajši čas proizvodnje in bolj ponovljiva kvaliteta piva
  • Za bistrenje po suhem hmeljenju (dry-hopping); priporočeno doziranje 50-400ml/hl; lažje obvladovanje postopkov suhega hmeljenja, bolj ponovljiva kvaliteta piva

Postopek doziranja je enostaven in daje hitre in vidne rezultate.

Stabisol je tekočina pakirana po 1kg, 5kg, 24kg ali 70kg.

Pred uporabo bistrila (levo) in po uporabi bistrila Stabisol (desno)